Nieuws Archief 2011

9 november 2011

Roofvogels door het klaslokaal

Uit: Witte Weekblad

Foto © 2011, Jan Aukes

HOOFDDORP - Byron Brunenberg had dinsdag een wel heel bijzondere verrassing voor zijn klasgenootjes op de Bosbouwers. Tijdens zijn spreekbeurt over valkeniers had hij er namelijk een meegenomen, compleet met roofvogels. Zo mochten de kerkuil Silver, steenuil Rambo en een Afrikaanse oehoe, genaamd Koda, in de klas rondvliegen. Een Europese oehoe liet zich op de arm van Byron bewonderen. Buiten op het schoolplein kwam de grootste roofvogel tevoorschijn, steenarend Zita. Deze vloog niet omdat de kinderen iets te opgewonden waren.

De valkenier was Martin Doderer, de held van groep 8-leerling Byron, die zelf ook valkenier wil worden.

 

 

30 oktober 2011

Vliegen voor Sem

Samen met Susanne, Bram en Bo en alle andere vogelvriendjes.

Foto's © 2011, Brenda Grandiek-Bakker

 

 

12 oktober 2011

Dierendag gevierd

Uit dé Weekkrant | Harderwijker Courant van 12 oktober 2011, pagina 9

De aanwezigen werden getrakteerd op een mooie roofvogelshow

Foto © 2011, Ali de Ruiter

De Dierenweide Harderwijk heeft haar dieren tijdens dierendag eens extra verwend.

door Lex Schuijl
Harderwijk

Voor het tweede jaar heeft de Stichting Dierenweide dierendag gevierd. De vrijwilligers van de Dierenweide hadden twee interessante activiteiten aan het dierendagprogramma toegevoegd. In de wei leefden de honden zich heerlijk uit door een parcours met verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde af te leggen. De hindernissen deden een beroep op de verschillende vaardigheden van de hond. De interactieve educatie met uilen en andere roofvogels vormden de tweede topattractie.

Roofvogels

De kinderen kregen te zien hoe er met deze bijzondere vogels werd gewerkt en het verlenen van de daarbij benodigde zorg. Dat zij hier zelf actief aan mee mochten doen, was natuurlijk helemaal te gek. Het feest vond plaats op de wei en in de stal van de Dierenweide. Ondanks het weer lieten de kinderen het schminken niet aan zich voorbij gaan. Verder konden ze met een dier op de foto, of iets knutselen. Er was ook een ervaren dierenarts aanwezig die een inloopspreekuur hield, waarbij mensen met hun huisdier hun vragen kwijt konden.

© 2011, dé Weekkrant | Harderwijker Courant

 

 

27 juli 2011

Lekker naar buiten

De eerste vlucht van onze nieuwe aanwinst Zita.

Foto © 2011, Rob van der Woude

 

 

9 juli 2011

Tachtig jaar kennis van uilen overboord

ASSENDELFT - Oehoe Helga zit met haar spanwijdte van twee meter rustig bij de al even rustige Jan Peetoom (83) op de arm. De 4-jarige vogel zit op een leren handschoen van valkenier Martin Doderer uit Zaandam. Die handschoen is nodig. Maar als de uil haar klauwen echt gebruikt, zijn die twee keer zo sterk als een hondenbeet. "Dan helpt die handschoen ook niet." In de recreatiezaal van verzorgingshuis Festina Lente houdt Doderer een demonstratie met zijn uilen. Hij weet en vertelt er veel over. "Vaak over dingen die mensen al tachtig jaar denken te weten en die dan helemaal niet waar zijn. Zo denken velen dat ze heel goed kunnen kijken met die grote ogen. Maar uilen zijn bijna blind."

Foto Ron Swart

© 2011, Noordhollands Dagblad

 

 

24 juni 2011

Uilen vliegen door Schouwenhoeve

LEIDEN - Normaal gesproken is er muziek of film in de recreatieruimte, maar gisteren vlogen er uilen door de zaal op de elfde etage van het Leidse zorgcentrum Schouwenhove. Op initiatief van bewoner Chris Doderer kwamen valkenier en zoon Martin met kleinzoon Max, een roofvogeldemonstratie geven. De bewoners genoten zichtbaar van de show en vuurden talloze vragen af op de valkenier. "Hoe oud kunnen ze worden?", "Wat eten ze?" en "Hoe weet de uil waar hij heen moet?" wilden de ouderen weten. Ook konden de bewoners van het tehuis in de Lage Mors zelf een uil op de arm nemen. Daarvoor waren een groot aantal gegadigden. Zij kregen een speciale handschoen aan om hand en arm te beschermen tegen de scherpe klauwen.

Foto Hielco Kuipers

© 2011, Leidsch Dagblad

 

 

4/5 juni 2011

Keltfest 2011

 
 
 

Foto © 2011, Yvonne Langenberg

 

 

2 juni 2011

BirdLive komt naar u toe deze zomer!

 

 

27 maart 2011

Vliegen voor Sem

Foto © 2011, Karin van Velthuijsen

 

 

25 februari 2011

Valkenier Martin Doderer zoekt plekje om te trainen met zijn dieren

Roofvogels versus weidevogels

door melchert leguyt

ZAANDAM - Heibel in vogelland. De kromsnavels tegen de puntsnavels. Oftewel roofvogels versus weidevogels.

Valkenier Martin Doderer wil dolgraag een plekje ergens in de Zaanstreek om met zijn roofvogels te trainen en demonstraties te verzorgen. Maar hij zegt dat hij wordt tegengewerkt door weidevogelliefhebbers die hem met zijn buizerds, uilen, arend en valken liever zien gaan dan komen.

Woensdagmiddag, drie uur. Martin Doderer zit met een groepje schoolkinderen in de voormalige boerderij van Kobus Fronik aan het begin van het Westenwindpad, tegen de Westzanerdijk in Zaandam. Een groepje kinderen ligt in het stro op de grond en oehoe Milo vliegt laag over ze heen. Op die manier ervaren de leerlingen hoe geruisloos een uil vliegt. De kinderen genieten duidelijk van de demonstratie met de roofvogels.
"Iedereen is altijd razend enthousiast", zegt Martin Doderer. "Dit is toch prachtig? Kinderen krijgen de gelegenheid om de vogels eens van dichtbij te zien en wat over ze te leren."
Doderer houdt zijn 23 roofvogels in de tuin achter zijn woning in Zaandam. Hij trekt er geregeld op uit om met ze te trainen of educatieve demonstraties te geven. Soms naar een park, soms naar een veldje ergens in een wijk en vaak naar de boerderij van Fronik.

Vaste plek

Doderer is op zoek naar een vaste plek waar hij met zijn vogels terecht kan om redelijk ongestoord te trainen en demonstraties te geven. De mogelijke plekken zijn schaars. Of het is er te druk met mensen, of de roofvogels komen in botsing met de weidevogels. Volgens Doderer wordt hij flink gedwarsboomd door weidevogelliefhebbers. "Die mensen willen geen roofvogels in de buurt van weidevogels. Ze zijn bang dat ze verstoord worden door de roofvogels. Die angst is ongegrond. Ik kan garanderen dat mijn vogels niet over weidevogelland vliegen. Maar de haat zit soms diep. Een tijdje terug zijn er nestkasten in de buurt van de Fronik-boerderij omgezaagd. Ongetwijfeld het werk van de weidevogelfans."

Jos Blakenburg, voorzitter van de werkgroep roofvogels en uilen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, bevestigt dat er soms animositeit bestaat tussen beide groepen vogelliefhebbers. "Er zijn bij ons gevallen bekend van omgezaagde bomen, waarin roofvogels zaten. Vorig jaar bij voetbalclub Westzaan bijvoorbeeld. Dat is nota bene gedaan door Staatsbosbeheer. En ik weet ook van een geval in het Wormer- en Jisperveld. Maar het is nog lang niet zo erg als in Friesland. Daar worden roofvogels vergiftigd, gevangen met kraaienkooien of soms zelfs uit de lucht geschoten", aldus Blakenburg.

Emotie

Eric van Gerrevink, boswachter van Staatsbosbeheer, zegt dat hij niet weet van aversie tussen beide groepen vogelliefhebbers. "Als er een boom in het veenweidegebied wordt omgezaagd zijn weidevogelliefhebbers blij en roofvogelliefhebbers boos. Andersom: als ergens moerasbosjes ontstaan zijn roofvogelliefhebbers blij en weidevogelliefhebbers niet. Er komt wel emotie bij kijken, maar het is me niet bekend dat beide groepen elkaar bewust dwars zitten."
Over de omgezaagde boom bij voetbalclub Westzaan zegt hij: "Dat gebeurde in november, op een moment dat het nest leeg was. Die buizerd nestelt nu een stukje verderop, verder weg van de weidevogels en weg van het voetbalveld. Het is namelijk bekend dat broedende buizerds mensen kunnen aanvallen en dat wil je niet hebben op een voetbalcomplex."
Van Gerrevink vindt dat Doderer niet met zijn vogels in de buurt van weidevogelland moet komen. "Ik hoor nu dat hij op de boerderij van Fronik actief is. Dat is naast het land van boer Jan Rutte. Dat is één van de toplocaties van Noord-Holland voor weidevogels. Doderer kan nu wel zeggen dat zijn vogels niet over dat land vliegen,maar dat geloof ik niet."

Kraaien

Ed Staats van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek is dezelfde mening toegedaan. "Je moet geen roofvogels boven weidevogels laten vliegen. De dieren van Doderer zullen ze niet opvreten, want die krijgen ongetwijfeld voldoende voedsel. Maar ze verstoren de weidevogels wel. Ze vliegen op van hun nesten, waardoor bijvoorbeeld kraaien de gelegenheid krijgen om de eieren eruit te halen."
Doderer heeft zijn hoop nu gezet op de gemeente Zaanstad. Hij heeft onlangs een gesprek gevoerd met wethouder Barbara Visser. "Ik hoop dat de gemeente mij een plekje toewijst. Het kan gaan om een proefperiode, waarin moet blijken of ik iemand tot last ben of dat mijn dieren schadelijk zijn voor de weidevogelstand. Ik geloof daar echt helemaal niets van."

© 2011, Noordhollands Dagblad

 

 

15 februari 2011

De meneer was grappig en lief

BEVERWIJK - Kinderen van basisschool Het Kompas in Beverwijk genoten onlangs van echte uilen in de klas. Groep 8b kreeg als afscheidscadeautje van juf Moniek een bezoekje van valkeniersbedrijf Birdlive. Zij kwamen met verschillende uilen in de klas, waarbij de kinderen de uilen naar elkaar over mochten laten vliegen met speciale handschoenen.

"Wij vonden het heel erg leuk, omdat je ook uilen op je hand mocht hebben en je de uilen mocht voeren. Ook vonden we de meneer heel grappig en lief omgaan met de uilen", aldus twee enthousiaste leerlingen.
Juf Moniek Oosterhof: "Ik vind het heel belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de natuur. Dit lukt niet altijd door even een boek open te slaan of naar buiten te gaan. Door planten en dieren in de klas te halen leren de kinderen op een speelse manier toch kennis te maken met de natuur."

Naast het tonen van de vogels verzorgt Birdlive ook een stukje educatie over het gedrag, de omgeving en het uiterlijk van de vogels.

© 2011, Kennemerland Op Zondag

 

 

13 februari 2011

Fotoshoot

Een leuke fotoshoot op de boerderij met model Marije.

Foto © 2011, Bart Honingh

 

 

11 februari 2011

Topontmoeting

Bespreking op hoog niveau: Helga en wethouder Barbara Visser

Helga had een serieus gesprek op "hoog" niveau met Wethouder Barbara Visser over een nieuwe woonlocatie in gemeente Zaanstad.

Foto © 2011, BirdLive

 

 

1 februari 2011

Artikel in De Uitkomst, week 5

De Rijp - 'In gedachten bij Sem Keetman' is het thema van het enthousiaste valkeniersteam BirdLive. Elke laatste zondag bij droog weer, geven zij een Roofvogelshow op De Meelzak in De Rijp. Veel vrienden, familie en inwoners waren zondag 30 januari aanwezig en dachten aan hem. Een aantal kinderen mochten de vogels even vasthouden en probeerden aan de leuke dingen terug te denken.

Foto en tekst © 2011, Ad Hodde

 

 

7 januari 2011

Een dagje zwemmen met de dolfijnen

Dolfinarium, Harderwijk

Foto © 2011, BirdLive

 

 

© wpclipart.com   Gearchiveerd nieuws van 2010

 

 

Terug naar de actuele nieuws pagina